Saturday, March 10, 2007

Grenser og gråsoner



Det er en kjent sak at Norge grenser til Sverige, Söta bror. Det er du antakelig enig i.
Men vet du egentlig hvor tykk grensen er? - 10m, 5m, 10cm, 1cm, 1mm eller 1nm?
Finnes det en sone (grensen) mellom Norge og Sverige som verken er norsk eller svensk – eller som kanskje både er svensk og norsk på samme tid? Finnes det et ingenmannsland mellom oss og söta bror? Hvis ja; hvor stort er dette ingenmannslandet?
Eller er det slik at der norsk territorium slutter, starter det svenske territorium. Hvis ja; snakker vi da om en tenkt grense som egentlig ikke eksisterer i virkeligheten? For dersom det egentlig bare er Norge og Sverige som eksisterer, ja da må vi vel konkludere med at grensen ikke eksisterer andre steder enn på kart (og i våre hoder selvfølgelig) – eller hva?

Sort/hvitt.
Jeg har av og til blitt fortalt at jeg tydeligvis ser litt sort-hvitt på ting. Dette er en uttrykksmåte som visstnok skal beskrive en lei tendens i tankegangen om at ting er enten helt sorte eller helt hvite (enten/eller). Men er det ikke slik med sort og hvitt, at det finnes et stort ingenmannsland mellom dem, en helt egen verden, som består av uendelig mange gråtoner?
Dersom man da tenker sort/hvitt, så tenker man egentlig over hele skalaen av gråtoner (en diger gråsone) – eller? Hvis ja; - er ikke uttrykket ’sort/hvitt-tankegang’ noe misvisende?
Jeg mener, skulle vi derimot beskrive en type tankegang hvor ting er enten/eller, da burde vi kanskje heller snakke om en grense-tankegang.

Kva tenkjer du?

6 Comments:

Blogger Sigleiv said...

Tror du må sende en mail til statsmenisterens kontor og høre med han. For alt vi vet vil en slik problemstilling føre til at det blir krig mellom Norge og Sverige.

7:12 PM  
Blogger Arnt Helge said...

Det einaste eg legge merke te e at hvis du ser lenge på "gråsonebildet" ditt og går over te ei kvide sia, som f.eks kommentar siå di så ser du mange grå linjer ei stond... Plagsomt! :-)

12:51 AM  
Anonymous Anonymous said...

Etter anbefaling fra Nordisk Råd (1956) ble det avgjort at grensegatens bredde skulle reduseres fra 16 til 8 alner (1 alen = 0.6275 m).

Så fikk vi tatt knekken på den nøtta.

Espen H.

11:30 AM  
Blogger Tor Gunnar said...

Sigleiv: krig med super-nøytrale Sverige?

Arnt Helge: Godt at du finner gråsonebildet plagsomt. Da har det tydeligvis gjort sin funksjon som kunst - vekket følelser i deg. ü ..he he

Espen H: Alt du kan - fantastisk!!! Ü Men dersom grensen nå faktisk er 8 x 0,6275m = 5,02m, er disse gyldne 5,02m norske eller svenske, både norske og svenske eller verken norske eller svenske? Hah!?!?!?

11:45 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sort-hvitt betyr enten-eller - nemlig at du ikke tar med de gråsonene som finnes på skalaen!

2:41 PM  
Blogger Tor Gunnar said...

Var du ikke med på tankeeksperimentet engang? Kom an! ü

12:07 PM  

Post a Comment

<< Home