Wednesday, December 14, 2005

Oksen og asen

Du har sannsynligvis aldri tenkt på det, og i enda mindre grad sett det som verdt å bruke energi på. Derfor skal jeg servere det på sølvfat til deg. Nei, ikke hode til døperen Johannes, men mysteriet om oksen og asen i stallen.

Oksen og asen finner du helt til venstre i bildet (skulle du har problemer med å finne dem).

Tar jeg ikke feil har du sikkert sunget "Et barn er født i Betlehem". "Men okse der og asen stod
og så den Gud og Herre god" er del av teksten. Har du noen gang egentlig tenkt over hvorfor i all verden kunstnere og diktere plutselig er opptatt av okse og esel (asen), i og med at de aldri blir nevnt i evangeliene? - neppe!

Vel, nå har jeg allikevel tenkt å fortelle litt om akkurat det. Kirkelig tradisjon, kunst og liturgi har faktisk, tro det eller ei, i relativt stor grad blitt preget av apokryfe evangelier. Apokryf betyr "hemmelig"/"skjult". Dette er evangelier som ikke fikk status som kanoniske - de ble ikke med i Bibelen altså. Eksempelvis kan jeg nevne Thomas barndomsevangeliet, Jakobs protevangelium, Thomasevangeliet og Pseudo-Matteus. I det sistnevnte apokryfe evangelium finner man altså historien om oksen og eselet som bøyde seg for Jesus-barnet.

Så neste gang du ser et bilde med av Jesus-barnet i en stall, omgitt av bl.a. okse og asen, eller hører "Et barn er født i Betlehem", da vet du litt mer om bakgrunnen for akkurat den biten. Knall!

Wish you a merry christmas guys!

4 Comments:

Blogger Aspis said...

Veeeldigt interessant! :P

3:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hei!
Godt at noen kan forklare noe av tekstene i våre julesanger. For bare hør etter når de synges rundt i de mange hjem til helgen.

Det er er en del bruk av uforståelige uttrykk:)

Silje

7:26 PM  
Blogger Anne said...

Hei...

Tenkte bare å ønske deg en velsignet jul!!!

:)

4:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

En utfordring til påsken:

"Bøtt er brøden, død er døden, død er døden syndens sold"

- Jørgen

12:01 AM  

Post a Comment

<< Home